عارضهای که با عنوان درد عصب سیاتیک شناخته میشود، یک وضعیت ناتوانکننده است که در آن عصب سیاتیک فشرده میگردد. این شرایط منجر به درد و ناراحتی شدید میشود. اما چه اقداماتی باعث تسکین درد این عارضه میشوند؟ آیا پیاده روی برای سیاتیک مناسب است؟ درد عصب سیاتیک حداقل 40 درصد از افراد را تحت تاثیر قرار میدهد اما میتواند با پیاده روی که یک ورزش بدون هزینه است، به راحتی کاهش یابد.
پیاده روی به کاهش وزن، تقویت عضلات و انعطافپذیری کمک میکند، خطرات سیاتیک را تا 33 درصد کاهش میدهد و علائم را با تقویت حرکت و کاهش التهاب کاهش میدهد. در این مقاله از مجله طبی به بررسی تاثیر پیاده روی برای سیاتیک میپردازیم. با ما همراه شوید.
بررسی رابطه سیاتیک و پیاده روی
با وجود مزایای پیاده روی، وضعیتهای نادرست هنگام راه رفتن میتواند شرایط را بدتر کنند. همین موضوع، اهمیت تکنیک مناسب در قدم زدن را برجسته میکند. ترکیب پیاده روی با درمانهای دیگر مانند رفع فشار روی ستون فقرات، فیزیوتراپی، گرما درمانی، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، تزریق در ستون فقرات و طب سوزنی میزان بهبودی را افزایش میدهد.
در حال کلی باید بگوییم که پیاده روی منجر به تقویت عضلات و مفاصل میشود. درد نتیجه عضلات پشتیبانی بهتری از مفاصل، دیسکها و اعصاب میکنند. در ادامه بیشتر با رابطه سیاتیک و پیاده رو آشنا خواهیم شد.
تاثیر پیاده روی برای دیسک کمر و سیاتیک
پیاده روی میتواند علائم سیاتیک را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. قدم زدن با کمک کاهش وزن، قدرت عضلانی و انعطافپذیری؛ به جلوگیری از ایجاد و افزایش درد کمک میکند و به طور مستقیم، درد را از طریق حرکت و کاهش التهاب، میکاهد. پژوهشها نشان میدهند که حداقل 40 درصد از افراد در مرحلهای از زندگی خود، درد سیاتیک را تجربه میکنند که علائم آن در پاها، پشت ساق پا و پایین آن ظاهر میشود.
اگر شروع به تجربه درد سیاتیک کردهاید، دانستن اینکه چگونه درد عصب سیاتیک را متوقف کنید، در اولویت است. شاید درمانهای مختلفی را مشاهده کرده باشید. اما آیا پیاده روی برای درد عصب سیاتیک میتواند اقدامی موثر برای مبارزه با این عارضه باشد؟ آیا در حین پیاده روی میتوان از کمربند طبی استفاده کرد؟
چرا پیاده روی را برای درد عصب سیاتیک انتخاب کنیم؟
خطر سیاتیک به ازای هر 10 سال افزایش سن، 40 درصد بالا میرود. حدود 40 درصد از بیماران، درد مزمن را تجربه میکنند. پیاده روی برای درد عصب سیاتیک را میتوان بلافاصله به عنوان یک راهکار انتخاب کرد. پیاده روی هیچ هزینهای ندارد. راه رفتن مزایای زیادی برای سلامت جسمی و روانی به همراه خواهد داشت. قدم زدن را به راحتی میتوان در فعالیتهای روزانه گنجاند و هیچ اختلالی در زندگی روزمره ما ایجاد نمیکند.
کنترل مدت زمان پیاده روی نیز در اختیار خودتان است. علاوه بر این، پیاده روی هیچ تداخلی با سایر درمان دیگر برای درد عصب سیاتیک ندارد. در واقع، راه رفتن بخشی طبیعی از زندگی روزمره است و محدودیت خاصی را برای ما ایجاد نمیکند. بنابراین قدم زدن را میتوانید در کنار جراحی ارتوپدی، درمانهای مداخلهای و تهاجمی برای مدیریت درد، فیزیوتراپی، درمانهای عارضههای قلب و عروق، طب سوزنی، طب کاربردی یا عملکردی (Functional Medicine)، مراقبتهای کایروپراکتیک، پیلاتس، تغذیه و ماساژ درمانی را برای سرزندگی و سلامتی بلندمدت در نظر بگیرید. با این وجود، پیاده روی تنها زمانی ارزش انجام را دارد که واقعاً وضعیت را بهبود بخشد.
آیا پیاده روی برای درد سیاتیک مفید است؟
پیاده روی راهی عالی برای کاهش احتمال اوجگیری درد عصب سیاتیک است. هر نیم کیلوگرم اضافهوزن، حدود 2 کیلوگرم فشار اضافی بر ستون فقرات وارد میکند. پیاده روی به کاهش چربی در بدن یاری میرساند و میتواند با کاهش بار روی کمر، تأثیر مثبتی داشته باشد. علاوه بر این، پیاده روی عضلههای ما را میسازد و دامنه حرکتی را افزایش میدهد. برداشتن گامهای کوتاهتر و راه رفتن با سرعت آهستهتر نیز به برداشتن مقداری از فشار از روی عصب سیاتیک کمک میکند.
فتق دیسک مسئول حدود 90 درصد موارد سیاتیک است. پیاده روی میتواند خطرات این عارضه را تا 33 درصد کاهش دهد. پیاده روی یک ورزش کمفشار است که میتواند به عنوان اولین درمان برای سیاتیک استفاده شود. کاهش وزن، رشد عضلانی و فعال ماندن میتوانند به بهبودی طبیعی درد عصب سیاتیک یاری رسانند. در همین حال، پژوهشها نشان دادهاند که پیاده روی التهاب را کاهش می دهد.
التهاب یکی از دلایل اصلی درد سیاتیک است. راه رفتن، اندورفین را کاهش میدهد که آن هم به کم شدن التهاب کمک میکند. استراحت در رختخواب شاید بیشتر از آنکه مفید باشد، باعث آسیب شود. پیاده روی عضلهها را درگیر نگه میدارد و همزمان از عصب سیاتیک محافظت میکند. تخت نگه داشتن شکم و تمرکز بر تنفس عمیق هنگام قدم زدن میتواند نتایج بهتری به همراه داشته باشد.
اجتناب از قدم زدن در شیب و پوشیدن کفشهایی که برای پیاده روی طراحی شدهاند هم مفید خواهند بود. بهطور خلاصه، پیاده روی در تسکین درد و مدیریت علائم درد عصب سیاتیک تاثیرگذار است. پیاده روی احتمالا بهبودی طبیعی را تسریع کند و به جلوگیری از اوج گرفتن درد در آینده کمک کند.
هشدارها در ارتباط با پیاده روی برای افرادی که درد عصب سیاتیک دارند
در حالی که پیاده روی میتواند به شما در مدیریت و پیشگیری از درد سیاتیک کمک کند، باید خود را با خطرات احتمالی نیز آشنا کنید. یک قدم نادرست میتواند فشار اضافی بر مفاصل، عضلات، دیسکها و عصب سیاتیک وارد کند. بنابراین در هنگام راه رفتن، از موارد زیر اجتناب کنید:
- با قوز راه رفتن
- انحنا دادن به پایین کمر
- کج کردن لگن
- راه رفتن روی انگشتان پا یا پاشنه پا
بهتر است هنگام قدم زدن، به جای انگشتان پا، روی قسمت میانی پا فرود بیایید. رعایت نکات بالا بسیار حائز اهمیت است. صرف نظر از علت سیاتیک، حدود 90 درصد از افراد مبتلا بدون جراحی بهبود مییابند و این بهبودی برای اکثر آنها تنها در چند هفته اتفاق میافتد. میتوانید درمان سیاتیک خود را در خانه شروع کنید.
احتمال دارد که درمان خانگی سیاتیک همان چیزی باشد که به آن نیاز دارید، به خصوص اگر بدانید که سیاتیک شما ناشی از آسیب یا بارداری است. حتی اگر دلیل مشخص سیاتیک خود را نمیدانید، میتوانید اقداماتی را برای تسکین درد خود در خانه انجام دهید. اگر درد قابل کنترل نیست با پزشک خود تماس بگیرید.
فعالیت و تمرین برای درمان سیاتیک
فعالیت و تحرک احتمالاً مهمترین کاری است که میتوانید برای کمک به درد خود انجام دهید. بسیاری از افراد مبتلا به سیاتیک خود را روی تخت خواب یا صندلی اسیر میکنند و فکر مینمایند که این کار به بهبودی آنها کمک میکند. اما واقعیت این است که اینطور نیست! استراحت در چند روز اول پس از شروع درد سیاتیک اشکالی ندارد اما پس از آن، ماندن در رختخواب معمولاً اوضاع را بدتر میکند نه بهتر. فعالیت و تحرک به چندین روش به کاهش درد ما کمک میکند:
- عضلههای ما را تقویت میکند که به حمایت از ستون فقراتمان کمک مینماید
- میتواند انعطافپذیری و دامنه حرکت ما را بهبود بخشد
- جریان خون را در تمام نواحی بدن از جمله نواحی آسیبدیده، افزایش میدهد که به بهبود سرعت میبخشد
اگر سیاتیک دارید، در اسرع وقت تا جایی که میتوانید حرکت کنید. اگر حرکت باعث تشدید درد میشود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و درباره آنچه در حال وقوع است با متخصص صحبت نمایید. هنگامی که سیاتیک تحت کنترل است، به حرکت خود ادامه دهید تا احتمال بازگشت آن کاهش یابد. نشستن بلندمدت برای هیچکس خوب نیست زیرا میتواند خطر ابتلا به سیاتیک را افزایش دهد و درد آن را افزایش دهد.
مدت زمان نرمال و مناسب پیاده روی برای سیاتیک
اگر سیاتیک دارید، پیاده روی کوتاه و آهسته داشته باشید. هنگام راه رفتن از فشار بیش از حد خودداری کنید تا علائم خود را بدتر ننمایید. با مشاهده علائم بهبود سیاتیک میتوانید مدت و سرعت پیاده روی خود را افزایش دهید. بیماران مبتلا به سیاتیک بهتر است روزانه مسافتی بیش از 1.5 کیلومتر یعنی حدود 20-30 دقیقه راه بروند.
کفش مناسب پیاده روی برای افراد مبتلا به سیاتیک
بهترین کفشها برای افراد مبتلا به سیاتیک و دردهای عصبی در پا، کفشهایی هستند که دارای پنجههای پهن، پاشنههای پایین و کفیهای بالشتکدار با پشتیبانی از قوس کف پا هستند.
کمربند پلاتینر برای درمان سیاتیک
کمربند پلاتینر با فناوری UIC، امواج اولتراسوند و اینفرارد یک راهکار پیشرو و خاص جهت درمان سریع و قطعی اقسام دردهای ناشی از دیسک کمر، سیاتیک، آرتروز و تنگی کانال نخاعی است. این کمربند طبی با یاری امواج مادون قرمز، اولتراسوند و تکنولوژی کلاک پالس به آسانی درد شما را در خانه درمان میکند. نحوه استفاده از پلاتینر بسیار راحت است و بیمار باید آن را دور کمر خود ببندد.
سپس برای 45 تا 60 دقیقه روی پهلو دراز بکشید. این کار را باید روزی یک مرتبه تکرار کند تا تاثیرات مثبت پلاتینر را بعد از 10-15 روز حس کند.
سوالات متداول در مورد پیاده روی برای سیاتیک
1-علت خوب نشدن درد سیاتیک چیست؟
سیاتیک مزمن یک بیماری بلندمدت است که میتواند باعث درد مداوم شود. درمان آن سختتر از سیاتیک حاد (کوتاهمدت) است اما چندین درمان ممکن است تسکیندهنده باشند. شایعترین علت درد، فتق دیسک در قسمت تحتانی ستون فقرات است. یکی دیگر از عوامل خطرساز، تنگی کانال نخاعی است که باعث باریک شدن این کانال در ستون فقرات میشود.
2-درد سیاتیک چند روز طول میکشد؟
درد سیاتیک اغلب طی چند روز یا چند هفته حتی بدون درمان برطرف میشود. برخی کارآزماییهای بالینی نشان دادهاند که بیش از 50 درصد از بیماران مبتلا به سیاتیک حاد در 10 روز بهبود یافتهاند و 75 درصد از آنها طی 4 هفته بدون هیچ درمانی بهبود پیدا کردند.
3-چه ورزشهایی برای درد سیاتیک خوب هستند؟
پل باسن (Glute Bridge)، حرکت پا به سمته سینه (Lying Knee-to-Chest Stretch)، حرکت صدف (Clamshell)، حرکت برد داگ (Bird-Dog)، کشش کبری (Cobra Stretch)، حرکت کشش کودک (Child’s Pose Stretch).