ایا پیاده روی برای پارگی مینیسک زانو ضرر دارد؟ آیا میدانید وظیفه مینیسک زانو چیست؟ مینیسک زانو به عنوان ضربه گیر عمل کرده و سطح محکم و صافی را برای قرار گرفتن زانو روی سطوح ایجاد میکند. پارگی مینیسک مانع از انجام حرکاتی مثل چرخش زانوی شده و سبب درد شدید و قفل شدن آن میشود. آسیب به مینیسک در بین ورزشکاران حرفهای بسیار شایع است. پارگی مینیسک به دلیل ساختار غضروف زانو بدون درمان پزشکی و خود به خود درمان نمیشود. متاسفانه انجام فعالیتهایی مانند راه رفتن به طور بالقوه میتواند عارضه پارگی مینیسک را بدتر کند.
در مقابل انجام حرکات فیزیوتراپی و استراحت سبب افزایش قدرت عضلات پا شده و به سرعت باعث بهبودی شما میگردد. برای آشنایی بیشتر با این عارضه و راههای درمان آن و همچنین بررسی اینکه ایا پیاده روی برای پارگی مینیسک زانو ضرر دارد تا انتهای جدیدترین مقاله مجله طبی با ما همراه باشید.
رابطه پیاده روی و پارگی مینیسک زانو
در اکثر موارد راه رفتن با مینیسک پاره شده امکان پذیر است که همین امر باعث میشود بسیاری از افراد از مراجعه به پزشک خودداری کنند. با این حال، در عرض چند روز، زانو به تدریج سفت، متورم و دردناک خواهد شد. بسیار مهم است که علائم پارگی مینیسک را نادیده نگیرید. ادامه فعالیتهای عادی بعد از پارگی مینیسک ممکن است آسیب را بدتر کند و بهبودی زمانبر شود. توصیه ما این است افرادی که درد و تورم شدید در زانو دارند، با یک پزشک ملاقات کنند تا میزان آسیب تشخیص داده شود و بهترین برنامه درمانی اجرا گردد.
پس از حدود 6 تا 8 هفته بعد از بهبودی با استفاده از (درمانهایی مانند فیزیوتراپی یا ورزش برای آرتروز زانو) اکثر افراد میتوانند با پارگی مینیسک راه بروند و فعال باشند. البته این مدت زمان به عوامل مختلفی از جمله شدت آسیب، سن بیمار و سن بیمار بستگی دارد
آشنایی با مینیسک و آسیبهای آن؛ پارگی مینیسک چیست؟
مینیسکها(داخلی و خارجی) تکههایی از غضروفهای گوهای شکل هستند که در دو طرف کلاهک زانو قرار دارند. این غضروف اسفنجی به عنوان ضربه گیر عمل کرده و از ساییدگی و برخورد استخوانهای کشکک (کلاه زانو)، درشت نی (استخوان ساق پا) و استخوان ران (استخوان ران) به یکدیگر جلوگیری میکند. غضروف مینیسک همچنین به یکنواخت شدن فشار وارده به قسمتهای مختلف مفصل زانو کمک کرده و با توزیع مایع روان کننده خاصی (موسوم به مایع مفصلی) سبب کاهش فشار ناشی از بارهای سنگین میشوند
پارگی مینیسک زمانی اتفاق میافتد که قسمت بالایی ساق پای شما در حین فعالیت به صورت ناگهانی چرخیده و پیچ میخورد. همچنین این عارضه میتواند در اثر خمیدگی شدید، نشستن اشتباه و یا ضربهی شدید(ناشی از انجام حرکات ورزشی) رخ دهد. پارگی مینیسک سبب درد، تورم و ناتوانی در انجام حرکت عادی مفصل زانو میشود. پارگی مینیسک یکی از شایعترین آسیبهای زانو ورزشکاران مخصوصا افراد بدنساز است. به طور کلی ورزشهایی که نیاز به انجام حرکات دارای پیچ و تاب زیاد، پر شتاب و سریع دارند، معمولاً باعث آسیب به زانو میشوند. این ورزشها شامل: بسکتبال، فوتبال، هنرهای رزمی، رقص، اسکی و والیبال هستند.
با این حال ورزشکاران تنها افرادی نیستند که در معرض آسیبهای مختلف زانو قرار دارند. افرادی که به دلیل نوع شغل خود باید حرکات سنگینی انجام دهند نیز در معرض پارگی مینیسک زانو هستند. حتی در کودکان نیز در حین بازی، پرش، پایین و بالا رفتن و بلند کردن بیش از حد زانو(برای سوار شدن به ماشین) امکان بروز این عارضه وجود دارد. در حال حاضر انواع مختلفی از پارگی مینیسک وجود دارد که متناسب با محل و شدت پارگی تقسیم بندی میشود. پارگیهای خفیف یا تروماتیک معمولاً در افراد 10 تا 45 ساله رخ میدهد در حالی که پارگیهای دژنراتیو در افراد بالای 40 سال شایع است.
در ادامه نکاتی بیشتری در مورد پارگی مینیسک خواهیم خواند که برای روند درمان نیاز هستند. اما یک روش درمانی که در این مطلب در مورد آن صحبت نمیشود، زانوبند زاپیامکس است. این زانوبند آلمانی با تکیه بر تکنولوژیهای فیزیوتراپی خود بهترین اثرات درمانی را بر زانو و آسیب ایجاد شده خواهد داشت. برای اطلاع از زانوبند زاپیامکس نظرات کاربران در مورد این محصول را بخوانید.
علائم پارگی مینیسک چیست؟
درست لحظهای که به زانوی شما آسیب شدیدی وارد میشود، درد و فشار زیادی را در قسمت مفاصل زانو خود تجربه خواهید کرد. این درد با تکان دادن زانو بیشتر میشود. جالب است که بدانید بسیاری از افراد یک تا دو روز پس از حادثه متوجه آسیب مینیسک خود میشوند. پارگی مینیسک در مواردی با درد خاصی همراه نیست و تنها زمانی که مشغول فعالیتهایی مانند پیاده روی هستید، احساس میشود. اگر نسبت به نوع آسیب خود مطمئن نیستید، قبل از انجام درمانهای مختلفی مانند درمانهای خانگی با پزشک متخصص صحبت کنید. پزشک متخصص برای اطمینان از نوع آسیب انجام آزمایشهای تصویر برداری مانند MRI را تجویز خواهد کرد.
به طور کلی مهمترین علائم پارگی مینیسک زانو شامل موارد زیر است
- درد و تورم: بارزترین علائم پارگی مینیسک درد، سفتی و تورم در زانو است. این درد معمولاً در یک طرف زانو بیشتر احساس شده و میتواند زمان چرخش و خم کردن زانو بدتر شود.
- اختلال در دامنه حرکتی زانو: ناتوانی در حرکت دادن زانو در زوایای مختلف یکی دیگر از شاخصهای مهم پارگی مینیسک است. اگر دچار عارضه پارگی مینیسک باشید، نمیتوانید پای آسیب دیده را به طور کامل دراز و خم کنید. در موارد شدیدتر افراد آسیب دیده هنگام بلند کردن اجسام مختلف احساس درد شدید و ناگهانی را تجربه خواهند کرد.
- گرفتگی زانو: قفل شدن یا گرفتگی زانو ممکن است نشان دهنده پارگی شدید مینیسک باشد. در مواردی حتی احساس میکنید که زانوی شما در زمان خم شدن قفل شده و قادر به هیچگونه حرکتی نیستید. این عارضه به دلیل جدا شدن قطعهای از غضروف مینیسک ایجاد میشود. چنانچه متوجه گرفتگی شدید زانو شدید(در صورتی که پس از چندین دقیقه گرفتگی باز نشد)، بدون حرکت اضافی سریعا به بیمارستان مراجعه کنید. همچنین برای رفع سریع گرفتگی میتوانید از روغن مناسب برای پارگی مینیسک زانو نیز استفاده کنید.
پس در جواب به سوال ایا پیاده روی برای پارگی مینیسک زانو ضرر دارد باید گفت که بستگی به شدت آسیب ایجاد شده در آن دارد. هر چه آسیب شدیدتر باشد، انجام حرکت با زانو دردناکتر خواهد شد. اما اگر آسیب مینیسک خفیف تا متوسط باشد، امکان پیاده روی وفعالیت ممکن است. در صورت داشتن درد و علائم بالا، از فشار به زانو خود داری کنید و به پزشک مراجعه کنید. پزشک با انجام انواع مختلف از تست پارگی مینیسک زانو، آسیبهای شدید تا خفیف را تشخیص خواهد داد.
آیا پارگی مینیسک خودبه خود درمان میشود؟
برخی از آسیبهای مینیسک نیاز به جراحی دارند و برخی نه. همه چیز به محل پارگی و میزان شدت آن بستگی دارد. پارگی میتواند جزئی، متوسط یا شدید باشد.
مکان نقطه کلیدی برای انتخاب نوع درمان است: اگر پارگی در یک سوم بیرونی مینیسک باشد، ممکن است به خودی خود بهبود یابد، زیرا آن ناحیه دارای منبع خون زیادی است. سلولهای خونی به ترمیم بافت به طور طبیعی کمک میکنند. اگر پارگی در دو سوم داخلی مینیسک باشد، ممکن است جراحی لازم باشد.
سن یک عامل مهم دیگر برای انتخاب نوع درمان است: اگر دچار پارگی مینیسک به دلیل افزایش سن شدهاید، ممکن است جراحی توصیه نشود. برای این وضعیت استراحت، یخ، مسکنهای بدون نسخه یا فیزیوتراپی به شما پیشنهاد خواهد شد. اگر فردی در 20 سالگی دچار پارگی مینیسک شود، ممکن است جراحی توصیه شود، زیرا بافت مینیسک هنوز مستحکم و قوی است.
ثبات بافت مینیسک یک فاکتور مهم دیگر است: پارگی جزئی پایداری و ثبات مینیسک را تحت تاثیر قرار نمیدهد. با توجه به اینکه مینیسک پایدار بوده و ثبات کافی دارد، به همین دلیل ممکن است نیازی به جراحی نباشد.
برای جواب به این سوال که آیا پارگی مینیسک خود به خود درمان میشود، به صورت خلاصه سن، سلامت کلی و سطح فعالیت شما باید در نظر گرفته شود. در عین حال محل و شدت پارگی نیز باید بررسی شود. پس از یک ارزیابی کامل، مشخص میشود که آیا پارگی مینیسک خود به خود بهبود مییابد یا باید برای جراحی آماده شوید.
از آنجایی که زانو مفصل پیچیدهای است، اگر هرگونه آسیب به زانو درمان نشود، منجر به مشکلات بیشتری خواهد شد. یکی از دلایل مهم مشورت با پزشک در زمان پارگی مینیسک این است که اغلب این پارگی در کنار پارگی ACL (رباط صلیبی قدامی) اتفاق میافتد، به همین دلیل درمان سریع، نتیجه بهتری را به دنبال دارد.
اگر به دنبال درمان پارگی مینیسک نباشید، این آسیب دیدگی باعث مشکلات بیشتر زانو خواهد شد. برای مثال بخشی از مینیسک پاره شده ممکن است در مفصل زانو گیر کند و باعث مشکلات حرکتی و درد جدی زانو شود. همچنین پارگی مینیسک درمان نشده منجر به مشکلات متعدد دیگری از جمله ایجاد زودرس آرتروز زانو میشود.
ایا پیاده روی برای مینیسک زانو خوب است؟
اینکه آیا میتوانید روی یک مینیسک پاره شده راه بروید یا نه به محل آسیب و شدت آن بستگی دارد. شاید جواب این سوال نیز به میزان آستانه درد شما بستگی داشته باشد. در روزهای اولیه پس از آسیب، احتمال وجود تورم در ناحیه وجود دارد، در این مدت استراحت توصیه میشود. اگر پارگی خفیف یا شدید باشد، توصیههای مختلفی وجود دارد که در ادامه به آن پرداختهایم:
پارگی خفیف: پارگی خفیف مینیسک ممکن است سبب درد زیادی نشود. همچنین شاید بتوانید روی پایی که مینیسک زانوی آن پاره شده است، بایستید و راه بروید. برخی از پارگیهای مینیسک میتوانند خود به خود بدون جراحی بهبود یابند. به طور معمول، پارگیهایی که در قسمت بیرونی مینیسک ایجاد میشود، معمولا نیاز به جراحی ندارند. در این وضعیت قادر هستید بدون دردسر زیاد راه بروید، زیرا با گذشت زمان میزان پارگی کمتر شده و در نهایت بهبود مییابد.
پارگی شدید مینیسک: اگر پارگی مینیسک شدید باشد، ممکن است برای ترمیم و تثبیت زانو به جراحی نیاز داشته باشید. در این صورت، پزشک به شما توصیه میکند که تا چند هفته پس از جراحی از وارد کردن فشار بر روی زانو اجتناب کنید.
اگر پزشک به شما گفته است که برای ترمیم مینیسک پاره شده نیازی به جراحی ندارید، ممکن است به شما چراغ سبز نشان داده است تا راه بروید. پیاده روی برای بهبود عملکرد زانو در تحمل وزن مفید واقع میشود. آسیبهای منیسک اغلب با حرکات چرخشی یا پیچشی بدتر میشود، اما پیاده روی میتواند به بازتوانی پارگی منیسک کمک کند، زیرا سبب افزایش جریان خون و تقویت عضلات پا میشود. افزایش جریان خون سبب افزایش مواد مغذی به مینیسک خواهد شد. از سوی دیگر تقویت عضلات سبب ایجاد پشتوانه قوی برای زانو میشود که همین امر تحمل فشار وزن زانو را بهبود میبخشد.
آیا راه رفتن روی مینیسک پاره شده باعث بدتر شدن آن میشود؟
به طور کلی هر چه استراحت بیشتری داشته باشید و کمتر راه بروید، روند درمان شما سریعتر خواهد بود. تحقیقات نشان دادهاند که پیاده روی با زانو آسیب دیده باعث تشدید درد و بروز مشکلات جدیتر میشود. پس از مراجعه به پزشک متناسب با محل و شدت آسیب به شما توصیههای لازم برای درمان پارگی مینیسک زانو و مواردی که باید برای بهبود وضعیت خود رعایت کنید، داده میشود. در افرادی که دچار پارگی خفیف مینیسک هستند، انجام ورزشهای سبکی مانند پیاده روی به دلیل افزایش گردش خون و قدرت عضلانی سبب بهبود سریعتر میشود.
افزایش جریان خون از طریق پخش مایع سینوویال که اصطکاک بین غضروف مفصلی را کاهش میدهد، به تسکین درد زانو هنگام انجام حرکات مختلف کمک میکند. به هر حال در نظر داشته باشید عامل اصلی تعیین کننده فعالیتهای مناسب وضعیت شما شدت و محل آسیب است. بسیاری از افراد به راحتی میتوانند بسیاری از فعالیتهای روزمره خود را انجام دهنند. در حالی که تعدادی دیگر از بیماران به دلیل شدت بالای آسیب قادر به راه رفتن و یا پیاده روی نیستند. توصیه میکنیم حتما با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای مختلف تصویر برداری، ورزشها و یا سایر درمانهای اصلاحی که به بهبود شرایط شما کمک میکنند را دریافت کنید.
خطرات ناشی از پیاده روی برای پارگی مینیسک
آیا پیاده روی برای پارگی مینیسک زانو ضرر دارد و سبب بروز علائم التهابی و درد بیشتر میشود؟ در برخی مواقع پیاده روی برای پارگی مینیسک توصیه نمیشود، زیرا سبب خطراتی مانند بدتر شدن درد، کاهش تحرک، تورم و التهاب میشود. در ادامه به تشریح هر یک پرداختهایم:
بدتر شدن درد
پیاده روی با مینیسک پاره شده احتمالاباعث درد و ناراحتی خواهد شد. شدت درد بسته به میزان پارگی از خفیف تا شدید متغیر است. در برخی موارد، افراد میتوانند وزن خود را روی زانوی آسیب دیده تحمل کنند، در حالی که در برخی مواقع، درد زانو در هنگام پیاده روی بسیار زیاد و غیرقابل تحمل خواهد شد.
کاهش تحرک
پارگی مینیسک دامنه حرکتی مفصل زانو را محدود میکند. تصور کنید که بالشتک که همان مینیسک است، پاره شده و سبب برخورد دو استخوان به هم میشود، در این شرایط مفصل زانو قادر به حرکت نیست و درد شدیدی که به دلیل برخورد دو استخوان ایجاد میشود، کاهش تحرک را به همراه دارد.
از طرفی راه رفتن با دامنه حرکتی محدود سبب میشود تا راه رفتن فرد تغییر کند. تغییر در نحوه حرکت و راه رفتن نیز باعث فشار بیشتر بر ناحیه آسیب دیده و ساختارهای مجاور خواهد شد.
افزایش علائمی مانند تورم و التهاب
راه رفتن با مینیسک پاره شده منجر به افزایش تورم در مفصل زانو خواهد شد. تورم پاسخ طبیعی بدن به آسیب است. زمانی که تورم و التهاب زانو زیاد شود، تحرک مفصل زانو محدود شده و درد و ناراحتی افزایش خواهد یافت.
آسیب بیشتر
راه رفتن با مینیسک پاره شده خطر بدتر شدن پارگی یا ایجاد آسیب بیشتر را به همراه دارد. وارد شدن فشار بیش از حد بر روی مینیسک آسیب دیده منجر به پارگیهای گستردهتر مینیسک شده و درمان را نیز پیچیدهتر میکند.
4 نکته برای پیاده روی با پارگی مینیسک
4 نکته برای پیاده روی با پارگی مینیسک در ادامه ارائه شده است:
استفاده از عصا: کاهش فعالیت معمولا به دنبال پارگی مینیسک توصیه میشود. در صورت نیاز پزشک استفاده از عصا را در هنگام پیاده روی توصیه میکند. اگر در چند روز اول مجبور به جابجایی هستید، باید این کار را با عصا انجام دهید تا بیش از حد به زانو فشار وارد نشود.
استفاده از زانوبند: زانوبند نیز به بیماران کمک کند تا زودتر به فعالیتهایی مانند راه رفتن بازگردند. پس از کاهش تورم، میتوانید با استفاده از زانوبند، پیاده رویهای کوتاه حداکثر 30 دقیقهای را شروع کنید.
سطح صاف: پیاده روی با پارگی مینیسک در یک سطح صاف توصیه میشود. سطوح شیب دار و ناهموار با پارگی مینیسک پیشنهاد خوبی نیست، زیرا سبب فشار زیاد به مفصل زانو میشود.
مدت زمان پیاده روی: مدت زمان پیاده روی با پارگی مینیسک بهتر است ابتدا کوتاه باشد و در صورتی که درد و ناراحتی شدید ایجاد نشد، به مرور مدت زمان پیاده روی افزایش یابد.
آیا میتوان از پلهها بالا و پایین رفت؟ در این مورد مهمترین نکته گوش دادن به بدن است، اگر دردی وجود ندارد، میتوانید پلهها را بالا و پایین بروید، اما باید مراقب خم شدن و چرخش زانو باشید.
جمع بندی در مورد ایا پیاده روی برای پارگی مینیسک زانو ضرر دارد؟
در این مقاله در خصوص پارگی مینیسک، عوارض و تاثیر پیاده وری در روند بهبودی آن صحبت کردیم. پارگی مینیسک به عارضهای گفته میشود که در آن قسمتی از غضروفهای زانو دچار آسیب شدید میشوند. شدت و علائم این عارضه به میزان و محل آسیب بستگی دارد. بسیاری از بیماران تنها زمانی دچار درد زانو میشوند که اجسام سنگین را بلند کنند و یا برای برداشتن اشیا مختلف خم شوند. توصیه میکنیم برای شروع روند درمان جدی حتما با پزشک متخصص مشورت کنید و در طول درمان خود از انجام کارهای سنگین اجتناب فرمایید.
سوالات متداول در مورد ایا پیاده روی برای پارگی مینیسک زانو ضرر دارد؟
1. چه زمانی میتوانم دوباره ورزش کنم؟
ترمیم مینیسک معمولاً چهار تا شش هفته طول میکشد. بنابراین حداقل یک ماه باید به طور کامل استراحت کنید تا قادر باشید مجددا کارهای معمول روزانه خود را مانند: پیاده روی، استفاده از خودرو و حتی پایین و بالا رفتن از پله را انجام دهید.
2. چه درمانهای خانگی برای بهبود پارگی مینسک زانو مناسب است؟
برای کاهش درد و کمک به روند درمان میتوانید از درمانهای خانگی موثر مانند استفاده از کمپرس سرد استفاده کنید.
3. بهترین حرکات ورزشی برای بهبود درد زانو چه حرکاتی است؟
بهترین تمرینات ورزشی برای درمان پارگی مینیسک زانو شامل موارد زیر است:
تقویت عضلات چهار سر ران به صورت خوابیده
حرکت Hamstring heel digs(تقویت همسترینگ با پاشنه)
بلندکردن پاشنه پا در حالت ایستاده
حرکت کلمز(Clams)