آب آوردن زانو زمانی اتفاق میافتد که مایع اضافی داخل یا اطراف مفصل زانو جمع میشود. آب آوردن زانو در اثر تروما، صدمات مختلف، بیماریهای مختلف یا وراثت رخ میدهد. برای درمان افیوژن زانو در ابتدا باید علت آن را جست و جو کرد. در این میان استفاده از روشهای سنتی و گیاهی برای درمان این بیماری نظر افراد بسیاری را به خود جلب کرده است. در این مطلب از مجله طبی قصد داریم شما را با بهترین روشهای درمان سنتی آب آوردن زانو آشنا کنیم.
آب آوردن زانو و درمان آن
وجود مقدار کمی مایعات در اطراف مفاصل زانو طبیعی و متداول است. مایعات اطراف زانو به اصطکاک این بخش از پا، سهولت میبخشند و به حرکت زانو کمک میکنند. برخی از عوامل سبب افزایش بیش از اندازه آب اطراف زانو میشوند و همین موضوع میتواند سلامت زانوها را تهدید کند. درمان سنتی آب آوردن زانو یکی از مفیدترین و کمخطرترین روشها برای مقابله با این عارضه است. چرا که در صورت افزایش مایعات اطراف زانو، فرد احساس سوزش و درد طاقت فرسایی را در مفاصل خود تجربه میکند. پیش از آنکه به معرفی روشهای درمان سنتی افیوژن زانو بپردازیم، خوب است که با این بیماری آشنا شویم:
علائم آب آوردن زانو چیست؟
در اغلب مواقع تنها یکی از زانوها گرفتار تورم و آب آوردن میشود و فرد میتواند به راحتی با یک مقایسه ساده میتواند به این مشکل پی ببرد. زانویی که پف کرده و آب دار است ممکن است احساس سنگینی را به پا القا کند. علائمی که نشان از آب آوردن زانو دارد عبارت است از:
- ایجاد تورم و وجود قرمزی در پوست زانو
- سفت شدن مفاصل زانو از بین رفتن قابلیت خم شدن
- احساس درد و حساسیت در زانو
- گرم شدن زانوی آسیب دیده نسبت به زانوی سالم
- عدم توانایی در راه رفتن و انجام کارهای روزمره
- عدم توانایی در طی کردن مسیرهای طولانی و بالا رفتن از پله
- احساس سنگینی بر روی زانوها
- وجود کبودی در اطراف زانو
تمامی موارد ذکر شده باعث میشود که فرد استقامت خود را در پاها از دست بدهد و شاهد کیستهای متورم و دردهای طاقت فرسا باشد. البته گاهی ممکن است به هنگام زانو درد، آن را با آب آوردن زانو اشتباه بگیرید. این در حالی است که دردهای زانو میتواند به سبب عوامل مختلفی مانند شکستگی، عفونت، رماتیسم، کمبود کلسیم و از این دست موارد رخ دهد.
چنانچه با درد در این ناحیه مواجه شدید، بهتر است که به سرعت به پزشک مراجعه نمایید. در این حالت ممکن است پزشک از داروی کورتون استفاده کرده و به کمک سرنگ آب درون زانو را بکشد. سپس مایع کشیده شده را به آزمایشگاهها میفرستند تا از وجود عفونت در آب زانو آگاه شده و سلولهای قرمز و سفید را مورد بررسی قرار دهند. همچنین خوب است که پس از تخلیه آب زانو، چند جلسه فیزیوتراپی را نیز پشت سر بگذارید تا مفاصل شما قدرت پیشین خود را به دست آورند. فیزیوتراپی انعطاف را به مفاصل زانو برمیگرداند و درد را بهبود میبخشد.
درمان سنتی و گیاهی آب آوردن زانو
اکنون که با این بیماری آشنا شدیم، به بررسی بهترین روشهای درمان سنتی و گیاهی آب آوردن زانو میپردازیم. باید اشاره کنیم که روشهای درمانی سنتی، کمخطر ببوده اما روند تاثیرگذاری طولانی مدتی دارند. به همین دلیل برای انواع زانو درد شدید مناسب نخواهند بود. البته با انجام در دورههای بلند مدت امکان تاثیرگذاری آنها افزایش خواهد یافت. معمولا پزشکان توصیه میکنند که درمان سنتی آب آوردن زانو را در کنار درمانهای پزشکی انجام دهید.
استفاده از زانو بند برای درمان افیوژن زانو
خرید یک زانو بند میتواند تا حد زیادی برای درمان این بیماری کمک کننده باشد. استفاده از یک زانو بند استاندارد و با کیفیت میتواند درد زانو را تا حد زیادی کاهش دهد. همچنین زانوبند مناسب به کاهش فشار روی مفاصل نیز کمک خواهد کرد. یکی از بهترین نمونههای زانوبند برای آب آوردن زانو، زانوبند زاپیامکس است که به تکنولوژی UIC مجهز شده است. این تکنولوژی همان اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس است که تاثیر بالایی در کاهش درد، رفع اسپاسم، بهبود گردش خون و نرم شدن مفصل خشک دارد. به همین دلیل خرید زانوبند زاپیامکس را به افراد دچار افیوژن توصیه میکنند.
کاهش وزن و بهبود آب زانو
چنانچه با اضافه وزن مواجه هستید، ممکن است به زانوهایتان فشار زیادی وارد شود. در این صورت لازم است تا با انجام حرکات ورزشی مناسب و کمک کننده، وزن خود را کاهش دهید تا فشار مضاعف از روی زانوهای شما برداشته شود. طبق تحقیقات انجام شده در CDC، هر یک کیلوگرم وزن اضافی، فشاری معادل 2.5 کیلوگرم به زانوها وارد میکند. هر چه فشار به زانوها بیشتر باشد، احتمال آسیب و تشدید آن بیشتر خواهد شد.
عدم انجام حرکات سنگین ورزشی
حرکات سنگین ورزشی و استفاده از وزنههای سنگین میتواند فشار زیادی بر ستون فقرات و از همه مهمتر زانوها وارد سازد. اگر میخواهید مایعات زانو روند کاهندهای داشته باشند، از حرکات ورزشی همراه با وزنه بپرهیزید. زیرا فشار زیاد در مفصل باعث افزایش فعل و انفعالات در آن شده و روند تولید مایع سینوویال را افزایش خواهد داد. مایع زیاد برای مفصل نیاز نبود و منجر به ایجاد التهاب در این ناحیه و آسیب به زانو میشود.
حرکات ورزشی برای درمان آب آوردن زانو
ورزشهای سبک روزانه تا حد زیادی ماهیچهها و غضروفهای زانو را تقویت میکند. ورزشهای سبک برای کاستن حجم مایعات زانو مفید است، روند بهبودی را تسهیل میبخشد و درد را تسکین میدهد. بهتر است در حین انجام فعالیتهای ورزشی از یک مربی و یا فیزیوتراپ کمک بگیرید. از بهترین فعالیتهای سبک و تاثیر گذار در درمان سنتی آب آوردن زانو میتوانیم به پیاده روی، شنا و یوگا دوچرخه سواری اشاره کنیم.
زالو درمانی برای آب آوردن زانو
زالو درمانی یکی از درمانهای سنتی و مفید برای افیوژن زانو است که سالهاست بسیاری از افراد از آن بهره میبرند. زالو درمانی یکی از روشهای موثر در درمان آب زانو است و لازم است تحت نظر پزشک معالج انجام شود. در زالو درمانی هفت الی چهار زالو به مدت یک ساعت تا یک ربع آب زانو را میمکند و التهاب و مایعات اضافی زانو را از بین میبرند. البته لازم به ذکر است که پزشک با توجه به شرایط فیزیکی شما زالو درمانی را آغاز میکند.
مصرف مواد غذایی با طبع گرم برای بهبود آب آوردن زانو
اخیرا پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که استفاده از مواد غذایی گرم میتواند تا حد زیادی به بهبود مفاصل و مایعات اطراف آن کمک کند. غذاهای گرم میتواند بسیار بیشتر از غذاهای سرد برای بدن مفید واقع شود. درمان آب آوردن زانو با استفاده از روغن دنبه و زنجبیل و درمان افیوژن زانو با استفاده از زنجبیل تاثیرات بسیار معجزه آسایی از خود به جا گذاشته است. به طور کلی اگر میخواهید از این معضل دور بمانید، بهتر است مواد غذایی با طبع گرم را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
درمان آب آوردن زانو با زنجبیل
زنجبیل یکی از گرمترین مواد غذایی محسوب میشود که میتواند انواع بیماریها و دردها را درمان کند و تسکین بخشد. زنجبیل قرنها است که به عنوان یک داروی سنتی و گیاهی به شمار میرود و توانسته افراد زیادی را درمان کند. دم کرده زنجبیل را میتوانید هر شب قبل از خواب میل نمایید و به راحتی آب آوردن زانو را درمان کنید.
درمان زانو درد با روغن دنبه و زنجبیل
یکی دیگر از داروهای سنتی و طبیعی برای درمان آب آوردن زانو، روغن دنبه است که در کنار زنجبیل مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند در مدت زمان کوتاهی انواع دردهای زانو را تسکین بخشد. روغن دنبه که در عطاریها یافت میشود توانسته درمانهای معجزه آسایی به همراه داشته باشد.
نکات مهم مراقبتی برای درمان سنتی آب آوردن زانو
برای آنکه بتوانید زودتر از این مشکل خلاص شوید، به این نکات توجه کنید:
- استراحت کنید: تا حد امکان از انجام فعالیتهای سنگین خودداری کنید.
- از کمپرس سرد استفاده کنید: برای کنترل درد و تورم، هر 2 تا 4 ساعت یکبار به مدت 15 تا 20 دقیقه روی زانوی خود کمپرس یخ بگذارید. هنگام احساس سرما در این بخش، حتما زانوی خود را بالاتر از سطح قلب نگه دارید. برای راحتی، بالشی زیر زانوی خود قرار دهید.
- زانوی خود را با باند ببندید:. بستن زانو با باند کشی میتواند به کنترل تورم ناشی از افیوژن زانو کمک کند.
- مسکن مصرف کنید: داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن (Advil، Motrin IB) میتوانند به کاهش درد زانو کمک کنند.
سخن آخر در مورد درمان سنتی آب آوردن زانو
همانطور که در بالا گفته شد، آب آوردن زانو میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. داشتن سبک زندگی ناسالم و انجام فعالیتهای سنگین سبب آب آوردن زانو میشود. شما میتوانید از روشهای درمان سنتی آب آوردن زانو برای رفع این مشکل استفاده کنید. توجه داشته باشید در صورتی که این روشها به درمان شما پاسخ نداد، خوب است که به پزشک مراجعه کرده و روند درمان را جدیتر دنبال کنید.
سوالات متداول کاربران در مورد درمان سنتی آب آوردن زانو
1. آیا با روشهای گیاهی میتوان آب زانو را درمان کرد؟
چنانچه آب زانو بیش از اندازه زیاد نباشد، میتوان به کمک روشهای گیاهی و سنتی این بیماری را درمان کرد.
2. بهترین مسکن برای بهبود درد آب آوردن زانو چیست؟
میتوانید برای درمان درد زانو، از استامینوفن یا ایبوبروفن استفاده کنید.
3. آیا فیزیوتراپی برای درمان افیوژن زانو کارایی دارد؟
پس از بیرون کشیدن آب زانو، برای بهبود کارایی مفاصل و افزایش انعطاف پذیری زانو، حتما به فیزیوتراپ مراجعه کنید.