زنان در دوران بارداری با آسیبها و مشکلات مختلفی سروکار خواهند داشت. این مشکلات برای زنانی که قبل از بارداری زندگی سالمی نداشته و ورزش نمیکردند، بیشتر خواهد بود. به عنوان مثال کمر درد در بارداری برای بیش از 70-80 درصد زنان ایجاد میشود. این کمر درد ممکن است به دلیل افزایش وزن در مدت کوتاه باشد یا تشدید آسیب قبلی یا بروز آسیبی جدید. به همین علت توصیه میشود که زنان قبل از بارداری به سلامتی خود بیشتر اهمیت دهند. در این مطلب از سایت مجله طبی به بررسی کمر درد در بارداری خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
علت کمر درد شدید در بارداری چیست؟
کمردرد در دوران بارداری میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. در ادامه با این علل آشنا خواهیم شد. اما باید گفت که پس از پیدا کردن علت درد، روش درمان مهم است، زیرا زنان باردار امکان استفاده از بسیاری از روشهای درمانی را ندارند. پس مهم است که روش درمانی بدون خطری را به آنها پیشنهاد دهیم. باید گفت که خرید کمربند پلاتینر و استفاده از آن برای زنان باردار منعی ندارد اما باز هم توصیه میشود که زنان باردار با ماساژ دستی و کیسه آب گرم و سرد درد خود را کنترل کنند.
تغییرات فیزیکی در این دوران
علت اصلی تغییرات فیزیکی است که در بدن زن برای جا دادن جنین در حال رشد رخ میدهد. با پیشرفت بارداری، رحم در حال انبساط مرکز ثقل را به جلو منتقل میکند و باعث میشود عضلات پشت برای حفظ تعادل بیشتر، کار کنند. این افزایش فشار روی ماهیچهها، میتواند منجر به درد و ناراحتی شود. در هر صورت، سعی کنید نسبت به درمان درد کمر در بارداری بیتفاوت نباشید.
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی در دوران بارداری نیز در کمردرد نقش دارد. هورمون ریلکسین برای شل شدن رباطها و مفاصل در آمادگی برای زایمان ترشح میشود. این هورمون، میتواند بر ثبات ستون فقرات تأثیر بگذارد و منجر به کمردرد شود. علاوهبر این، عفونت رحم و کمر درد هم ممکن است با هم ارتباط داشته باشند. خیلی از خانمها شاید از این موضوع بیاطلاع باشند و تعجب کنند. اما توجه داشته باشید که این مشکل بر اثر نفوذ قارچها و باکتریها از طریق واژن به استخوانها، اندامهای تناسلی، اعصاب لگن و مفاصل به وجود میآید و باعث کمردرد خواهد شد.
فشار به سیاتیک یا دیسکها
افزایش وزن در دوره کوتاه و تغییرات هورمونی روی رگ سیاتیک و دیسکها و حتی عضلات اثر خواهد داشت. به این صورت که فشاری چند برابری روی دیسکها وارد میشود و آنها نیز بر اعصاب اطراف خود (مانند سیاتیک) اثر میگذارند. البته در مواردی که زن باردار قبل از حاملگی دچار آسیب دیسکی یا سیاتیک شده باشد، امکان تشدید عارضه ایجاد شده بیشتر خواهد شد. در نظر داشته باشید؛ تشخیص به موقع و درمان کمر درد شدید در بارداری ناشی از التهاب زنان، اهمیت زیادی دارد.
کمر دردی که به دلیل عفونت رحم رخ دهد، اغلب با نشانههایی همچون بینظمی قاعدگی، درد شدید شکم و ترشحات زیاد همراه است. پس هر زمانی که متوجه چنین علائمی شدید، سریعاً به دنبال راهکارهای درمانی بروید.
علت کمر درد در اوایل بارداری چیست؟
علت این نوع کمر درد در اوایل بارداری که هنوز تغییرات وزنی ایجاد نشده، تغییرات بیسیار شدید هورمونی است. این نوع از کمر دردها بعد از 3 ماهه اول از بین خواهد رفت و معمولا پزشکان بریا این نوع از کمر دردها دارویی تجویز نمیکنند. توصیه میشود که زن باردار فعالیتهای روزانه خود را به صورت معمول انجام دهد.
بهبود کمر درد در اوایل بارداری
در حالی که کمردرد در اوایل بارداری رایج است، اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای مدیریت و کاهش ناراحتی، انجام دهید. حفظ وضعیت بدنی خوب، اهمیت بالایی دارد زیرا خم شدن یا قوز کردن میتواند کمردرد را تشدید کند. پرهیز از بلند کردن وسایل سنگین نیز میتواند در جلوگیری از فشار بر عضلات پشت، مؤثر باشد.
ورزش منظم، مانند یوگای قبل از تولد یا کششهای ملایم، میتواند عضلات مرکزی را تقویت کند و انعطاف پذیری را بهبود بخشد. انجام این حرکات به درمان کمر درد سیاتیک در بارداری هم کمک میکند. استفاده از کمپرس گرم یا سرد در ناحیه آسیبدیده و تمرین تکنیکهای تمدد اعصاب، مانند تنفس عمیق یا مدیتیشن نیز ممکن است تسکین دهنده باشد.
چه نوع کمر دردی در بارداری خطرناک است؟
در بیشتر موارد، کمردرد در دوران بارداری خطرناک نیست و بخشی طبیعی از روند بارداری محسوب میشود. با این حال، کمردرد شدید یا مداوم باید توسط یک متخصص مراقبتهای بهداشتی ارزیابی شود تا هر گونه بیماری زمینهای را رد کند. در چنین مواقعی بهتر است به فکر درمان خانگی کمر درد در دوران بارداری نباشید و حتما تحت نظر پزشک قرار بگیرید تا از مشکلاتی نظیر سقط جنین، جلوگیری شود.
ایا دیسک کمر باعث سقط جنین میشود؟
باتوجه به تحقیقات انجام شده در این زمینه میتوان گفت که دیسک کمر یا حتی فتق دیسک، نقشی در سقط جنین ندارند. فتق دیسک زمانی اتفاق میافتد که غضروف بین مهرههای ستون فقرات پاره میشود و دیسک به اعصاب فشار وارد میکند. در حالی که فتق دیسک میتواند دردناک باشد و تحرک را محدود کند، اما به طور مستقیم روی جنین در دوران بارداری تأثیر نمیگذارد.
کمر درد در بارداری و جنسیت جنین چه ارتباطی دارند؟
یک باور رایج وجود دارد که جنسیت جنین میتواند بر شدت کمر درد در دوران بارداری تاثیر بگذارد. با این حال، هیچ مدرک علمی برای تایید این ادعا وجود ندارد. بهتر است بدانید؛ کمر درد در بارداری عمدتاا ناشی از تغییرات فیزیکی و افزایش فشار روی عضلات پشت بوده و چندان ربطی به جنسیت جنین ندارد. تمرکز بر مدیریت و درمان کمر درد شدید در بارداری بر اساس علل واقعی آن، به جای تکیه بر شایعات، اهمیت ویژهای دارد و نباید آن را نادیده گرفت.
ایا دیسک کمر در بارداری خطرناک است؟
اگر از قبل فتق دیسک و یا دیسک کمر دارید و باردار شدهاید، مهم است که به پزشک خود اطلاع دهید. آنها میتوانند راهنماییهایی در مورد مدیریت این بیماری در دوران بارداری ارائه دهند و ممکن است ورزشها یا مداخلات خاصی را برای درمان کمر درد در ماه هفتم بارداری یا سایر ماهها به شما توصیه کنند. البته در حالت کلی، دیسک کمر خیلی خطرناک یا نگران کننده نبوده و میتوانید در دوران بارداری، با استفاده از روشهای درمانی خانگی نیز آن را مدیریت نمایید.
بهترین راهکارها برای درمان کمر درد در بارداری
زمانی که درمان خانگی کمر درد در دوران بارداری موثر و کافی نباشد، میتوانید از گزینههای درمانی دیگر بهره بگیرید. فیزیوتراپی میتواند در ارائه تمرینات و تکنیکهای هدفمند برای کاهش درد و بهبود وضعیت بدن، بسیار مفید باشد. علاوهبر این، استفاده از برخی کمربندهای طبی در دوران اولیه بارداری، طب سوزنی و ماساژ نیز در تسکین کمردرد زنان باردار موثر است.
البته فراموش نکنید قبل از دنبال کردن هر گزینه درمانی، با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا مطمئن شوید که آنها برای شرایط خاص شما ایمن و مناسب هستند. متخصصین زنان و زایمان، میتوانند توصیههای شخصی بر اساس سابقه پزشکی و مرحله بارداری شما ارائه دهند.
درمان کمر درد در بارداری سه ماه اول
در برخی مواقع تغییرات هورمونی و تنظیمات فیزیکی که در بدن شما رخ میدهد، میتواند باعث کمر درد در بارداری سه ماه اول شود. معمولا رخ دادن درد کمر در این زمان، خیلی نگران کننده نیست. با این حال، اگر درد خیلی شدید بود و مدت طولانی ادامه داشت، توصیه میشود خود را به بیمارستان برسانید تا وضعیت سلامت جنین و شما، با دقت بیشتری بررسی شود.
نکاتی برای پیشگیری و تسکین کمردرد در دوران بارداری
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است و اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به کمردرد در دوران بارداری انجام دهید. حفظ وزن مناسب و انجام فعالیت بدنی منظم میتواند به تقویت ماهیچههای حمایت کننده از ستون فقرات و کاهش فشار روی کمر کمک کند. پوشیدن کفشهای طبی، استفاده از حرکات اصلاحی مناسب و خودداری از انجام فعالیتهای سنگین نیز میتواند جلوی فشارهای زیاد به کمر را بگیرد.
در طول لحظات ناراحتی، پیدا کردن موقعیتهایی که فشار روی کمر را کاهش میدهد، میتواند باعث تسکین کمردرد در بارداری شود. استفاده از بالش برای حمایت از بدن هنگام خواب یا نشستن و اجتناب از ایستادن یا نشستن طولانی مدت هم در کاهش کمردرد، مؤثر هستند. همچنین سعی کنید از انجام ورزشهای ملایم و کشش در طول روز غافل نشوید.
سخن آخر
کمر درد در بارداری یک مشکل رایج است که میتوان آن را با روشهای مختلف مدیریت کرد و تسکین داد. درک علت، گزینههای درمانی و اقدامات پیشگیرانه میتواند به مادران باردار کمک کند تا راحتتر این جنبه از بارداری را پشت سر بگذارند. خانمهای باردار با حفظ وضعیت بدنی خوب، انجام ورزش منظم و توجه به توصیههای پزشکی مناسب میتوانند کمردرد را کاهش دهند و در آرامش بیشتری این دوران را پشت سر بگذارند. بنابراین سعی کنید تا حد امکان موارد مهمی که در این مطلب ذکر شد را نادیده نگیرید.
سوالات متداول در مورد کمر درد در بارداری
آیا کمردرد در سه ماهه اول بارداری طبیعی است؟
بله، تجربه کمردرد در سه ماهه اول بارداری غیر طبیعی نیست و خیلی جای نگرانی در این خصوص، وجود ندارد.
آیا میتوانم در دوران بارداری از داروهای مسکن بدون نسخه برای کمردرد استفاده کنم؟
قبل از مصرف هر دارویی، از جمله مسکنهای بدون نسخه در دوران بارداری، بسیار مهم است که با پزشک خود مشورت کنید. آنها میتوانند در مورد گزینههای امنی که به شما یا کودکتان آسیبی نمیرساند، راهنمایی کنند.
آیا کمربندهای بارداری میتوانند به کمردرد کمک کنند؟
بله؛ کمربندهای بارداری میتوانند از کمر و شکم حمایت بیشتری کنند و به طور بالقوه، کمردرد را کاهش دهند. با این حال، توصیه میشود قبل از استفاده، مطمئن شوید که برای شرایط خاص شما مناسب هستند.