وبلاگ, زانو

علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین چیست؟

علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین چیست|مجله طبی

برای همه ما پیش آمده که پس از نشستن‌های طولانی‌مدت، دچار بی‌حسی پا شویم. این مشکل معمولا موقتی است و در بیشتر موارد بدون تلاش خاصی از سمت ما برطرف می‌شود. همین موضوع موجب جدی نگرفتن مشکل توسط افراد می‌شود اما بی‌حسی پاها گاهی می‌تواند علامت یک عارضه مانند خطر سکته مغزی باشد. در این شرایط باید فورا به پزشک مراجعه کرد.

علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین ناشی از دلایل مختلفی است که اکثر افراد از آن اطلاعی ندارند. این عارضه جزء اختلالات شایع است که اغلب با علائم مختلفی در بدن ظاهر می‌شود و اغلب در ناحیه پاها به‌ویژه بخش‌‌های مختلف زانو به‌وجود می‌آید. اگر شما نیز به عارضه بی‌حسی در پاها از زانو به پایین دچار شده‌اید و به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، تا پایان این مقاله، مجله طبی را همراهی کنید. در ادامه به نکاتی درخصوص دلایل بروز این اختلال و نحوه درمان آن اشاره خواهد شد.

بررسی دقیق علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین

علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین|مجله طبی

بی‌حس شدن پا یعنی از دست دادن و احساس ضعف در پا که معمولا با احساس کرختی همراه است. البته بی‌حسی می‌تواند به شکل‌های مختلف دیگر مانند سوزن سوزن شدن یا گزگز دست پا هم بروز کند. بی‌حسی پا، مخصوصا بی حس شدن پا از زانو به پایین عارضه‌ای شایع است و یکی از مهم‌ترین مشکلات قرن جدید محسوب می‌شود.

نشستن‌های طولانی‌مدت پشت میز برای انجام کارها و ماشینی شدن کارها و کمتر شدن تحرک، از جمله تاثیرات نسل جدید بر بیماری‌های کنونی مانند بی‌حسی دست و پا هستند. البته با استفاده از محصولات طبی مانند زانوبند ورزشی می‌توان تا حدی اثر آن‌ها را کم کرد. بی‌حسی عارضه‌ای موقتی است و علائم آن بعد از چند دقیقه تا چند ساعت از بین می‌روند اما زمانی که این بی‌حسی طولانی‌مدت شود، نشان از عارضه‌ای خطرناک دارد و باید پیگیری شود.

بی حس شدن پاها از زانو به پایین نشانه چیست؟

بیماری‌ها و مشکلات مختلف معمولا با علائم متفاوت بروز می‌کنند. با در نظر گرفتن این موضوع می‌توان بی حس شدن پاها از زانو به پایین را نیز نشانه‌ای برای برخی مشکلات و بیماری‌های جدی تلقی کرد. برخی از بیماری‌هایی که با این علامت بروز می‌کنند، عبارتند از:

  • دیابت
  • نوروپاتی
  • میگرن
  • سندرم رینود
  • ام اس
  • سکته مغزی
  • تشنج
  • سختی سرخرگ‌ها

البته در حالتی خوشبینانه بی‌حسی می‌تواند نشانه عدم خونرسانی صحیح به پا هم باشد. برای مثال زمانی که فرد بیش از چند ساعت در حالت نشسته قرار گرفته یا پاها را به شکل غیراصولی رو هم می‌اندازد، این عارضه بروز می‌کند. در این حالت گردش خون در ناحیه پا و زانو به پایین با مشکل مواجه شده و تبدیل به علت بی حس شدن پاها می‌شود.

مهمترین علت بی حسی پا از زانو به پایین

علت بی حسی پا از زانو به پایین آسیب‌های مختلفی است|مجله طبی

همان‌طور که گفته شد، بی‌حسی پا می‌تواند نشانه بیماری‌های مختلف باشد یا به عبارت دیگر هرکدام از بیماری‌هایی که در بخش قبل گفتیم، به‌عنوان علت بی‌حس شدن پاها از زانو به پایین محسوب می‌شوند. در ادامه چند علت رایج این عارضه را بررسی خواهیم کرد.

علت بی حس شدن پاها: مشکلات عروق خونی

در صورتی که خونرسانی به پاها دچار اختلال شود، این عارضه رخ می‌دهد. تنگی عروق خونی در ناحیه پا گاهی علت بروز این عارضه است. در این حالت خون به سلول‌های پا می‌رسد اما با مقدار کمتر که باعث بروز مشکل بی‌حسی در پا می‌شود. بی‌حسی پا اگر ناشی از اختلالات خونرسانی باشد، معمولا در زمان بالا رفتن از پله‌ها بیشتر احساس می‌شود.

مشکلات نخاع و عصب نخاعی

در صورت آسیب دیدن نخاع، سیستم حرکتی بدن دچار مشکل شده و عوارض و علائمی را بروز می‌دهد که بی‌حس شدن پاها یکی از آن‌ها است. به خصوص آسیب‌هایی که در اثر ضربات سنگین به نخاع ایجاد می‌شوند و با علائمی مانند بی‌حس شدن پا همراه هستند، جدی‌تر هستند. مشکلات نخاعی اگر به موقع درمان نشوند حتی احتمال منجر شدن به قطع نخاع را نیز دارند. اگر علت بی‌حسی یا درد پا این موضوع باشد حتی بهترین قرص برای زانو درد هم اثری نخواهد داشت. در این مواقع علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین تنها با درمان‌های تخصصی رفع خواهد شد.

تروما، شایعترین علت بی حس شدن پاها

ضربات شدید یا آسیب‌های جدی که به قسمت‌های مختلف پا به خصوص زانو و ساق پا وارد می‌شوند، در برخی موارد منجر به عارضه بی‌حسی پا می‌شوند. به‌خصوص زمانی که ضربات به عضلات پا وارد می‌شوند و فشار وارد شده به آن‌ها زیاد باشد، احتمال بروز این عارضه نیز وجود دارد. برای جلوگیری از این مشکل، به خصوص برای افراد مستعد، بهتر است تا حد امکان از لوازم طبی و مراقبتی استفاده کرد.

فیبرومیالژیا

دیگر علت بی حس شدن پاها می‌تواند فیبرومیالژیا یا میالژی باشد. این عارضه نوعی سندرم درد اسکلتی – عضلانی است که معمولا با درد در سطح گسترده بروز می‌کند. در صورتی که اقدامی برای درمان نشده و عارضه تشدید شود، این درد به مشکلاتی مانند خستگی، اختلالات خواب و از همه مهم‌تر بی‌حس شدن پاها دچار می‌شود.

مشکلات مربوط به لگن

مشکلات مختلفی که برای لگن به وجود می‌آیند نیز هر کدام می‌توانند علت بروز بی‌حسی در پا باشند. برای مثال شکستگی لگن یکی از عارضه‌هایی است که بروز آن در اندام‌های حرکتی تاثیر گذاشته و باعث ضعف آن‌ها می‌شود. یکی از نشانه‌های ضعف اندام‌ها نیز بی‌حسی به خصوص در ناحیه پاها است. گرفتگی‌های عضلانی در ناحیه لگن و مشکلاتی مانند آرتروز هم می‌توانند این مسئله را تشدید کنند.

شرایط سیستمیک دیگر علت بی حس شدن پاها

در بسیاری از موارد بیماری‌های زمینه‌ای و سیستمیک عامل این عارضه هستند که کمی قبل به برخی از آن‌ها اشاره کردیم. از مهم‌ترین بیماری‌هایی که باعث بروز بی‌حسی در ناحیه پا می‌شوند، دیابت را می‌توان نام برد. این بیماری نه تنها یک عارضه سیستمیک است بلکه در صورت عدم کنترل وضعیت، یک بیماری پیش‌رونده خواهد بود.

عفونت در بدن

عفونت را می‌توان به عنوان دیگر علت بی‌حس شدن پاها از زانو به پایین معرفی کرد. البته عفونت به تنهایی منجر به این عارضه نمی‌شود و در بعضی افراد فشار ناشی از عفونت به بدن و در واقع ضعیف شدن بدن به پنین مشکلاتی منجر می‌شود. البته اگر عفونت در ناحیه استخوان‌ها بروز کند، احتمال اینکه بدون هیچ عارضه‌ای فرد دچار بی‌حسی پا شود، وجود دارد.

ایجاد کیست و بی حسی پاها

یکی از مسائلی که می‌توان آن را به عنوان علت بی حس شدن پاها معرفی کرد، کیست یا تومورهایی است که در نقاط مختلف بدن ایجاد می‌شوند. در صورتی که این تومورها به موقع درمان نشده و در بدن گسترش پیدا کنند، احتمالا انسداد عروق را دارند. انسداد عروق به خصوص در ناحیه پا باعث مشکلاتی مانند بی‌حسی می‌شود.

کمبود ویتامین و علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین

حفظ سلامت بدن انسان و کارایی مناسب اندام‌های داخلی تا حد زیادی به ویتامین‌های مصرفی بستگی دارد. در صورتی که بدن با فقر ویتامین مواجه شود، بسته به اینکه کمبود کدام نوع ویتامین را دارد، با عارضه‌هایی همراه می‌شود که بی‌حس شدن پاها یکی از آن‌ها است.

عدم تحرک طولانی مدت

در نهایت شایع‌ترین علت بروز مشکلاتی مانند بی‌حس شدن پا را می‌توان عدم تحرک دانست. افرادی که شغل آن‌ها به‌ گونه‌ای که ساعت‌های زیادی را پشت میز می‌نشینند یا ناچار به یکجا ایستادن هستند، بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این مشکل هستند. در این افراد بی‌حسی پا بلافاصله بعد از بلند شدن و با علامت دیگری مانند سوزن سوزن شدن همراه است. برای درمان هر کدام از این علت‌ها باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی علائم و میزان درد بیمار علت درد پا از زانو به پایین و بی حسی آن را تشخیص خواهد داد.

علت بی حسی پای راست چیست؟

زمانی که یک طرف از بدن دچار بی‌حسی می‌شود، نشانه عارضه در همان سمت بدن است. با توجه به اینکه بیماری‌های عامل بروز این عارضه تمام بدن را درگیر می‌کنند، این مشکلات مواردی هستند که حتما به سمت راست و عضلات پای راست فشار وارد کرده‌اند. برای مثال گردش خون نامناسب در سمت راست بدن، اسپاسم عضلانی در پای راست و خستگی از جمله دلایل گرفتگی و بی حسی پای راست هستند.

علائم بی حس شدن پاها از زانو به پایین

بی حس شدن پاها از زانو به پایین معمولا با علائم مختلفی در بدن بیماران ظاهر می‌شود. در ادامه به برخی از مهم‌ترین این علائم در بدن افراد اشاره خواهیم کرد.

  • ضعف: افرادی که بی حس شدن پاها از زانو به پایین را تجربه می‌کنند اغلب دچار ضعف در بخش‌های مختلف پا خواهند شد. این مشکل در حالی است که افراد نمی‌توانند وزن خود را روی اندام‌ها بیندازند و حرکت‌ کنند. اگر عصب خلجی یا عصب کمری تحت فشار قرار بگیرد ممکن است این وضعیت با علائم ضعف در بدن بیماران ایجاد شود.
  • سوزش: احساس سوزش یکی از علائم مهم بروز این عارضه در بدن بیماران است. در برخی موارد احساس سوزن سوزن‌شدن باعث ایجاد مشکلاتی در انجام‌ فعالیت‌های بدنی و روزمره افراد می‌شود. بسیاری از اختلالات حرکتی در اثر سوزش در پاها ایجاد خواهد شد.
  • تغییر حس در بدن: در مواردی که رگ‌های عصب تحت فشار قرار گیرد، وضعیت بدن دچار تغییراتی خواهد شد. و حتی ممکن است شدت درد در این شرایط افزایش پیدا می‌کند. تغییرات حسی در بدن منجر به بروز اختلالاتی در کیفیت خواب و انجام فعالیت‌های عادی روزمره توسط افراد خواهد شد.
  • احساس درد شدید: افرادی که به این عارضه دچار می‌شوند، اغلب در فرآیند حرکتی خود با مشکلاتی مواجه خواهند شد. راه رفتن، ایستادن و نشستن برای افرادی که دارای این اختلال هستند کمی دشوار خواهد بود و ممکن است میزان درد به‌قدری شدت پیدا کند، که افراد نتوانند حرکت کنند.

شدت علائم گفته شده با توجه به میزان آسیب و نوع عارضه متفاوت خواهد بود.

رابطه دیسک کمر و بی حسی پا

دیسک کمر هم می‌تواند علت بی حس شدن پاها شود. البته بسیاری از مبتلایان به این عارضه ممکن است جز درد، علامت دیگری نداشته باشند اما در بعضی افراد این عارضه با مشکلاتی مانند بی‌حسی همراه است. به خصوص اگر دیسک در نواحی نزدیک به پایین و پا رخ داده باشد. این عارضه گاهی با آسیب عصبی همراه می‌شود که در این شرایط به جای درد گرفتن اندام‌های حرکتی، مشکلاتی مانند بی‌حس شدن پاها به خصوص از زانو به پایین بروز می‌کنند.

درمان‌های تخصصی برای بی حس شدن پاها از زانو به پایین

درمان‌های تخصصی برای بی حس شدن پاها از زانو به پایین|مجله طبی

برخی روش‌های درمانی مناسب برای بهبود این عارضه در افراد وجود دارد. بیماران به کمک روش‌های درمانی تخصصی می‌توانند میزان علائم این عارضه را کاهش دهند. بسیاری از راهکار‌های بهبود قطعی این اختلال عبارت‌اند از:

  • دارودرمانی: در مواردی که این اختلال در مرحله ابتدایی قرار دارد و علائم آن شدت پیدا نکرده است. پزشک مصرف دارو‌های مسکن ضدالتهاب غیراستروئیدی همچون ایبوپروفن را برای بیمار تجویز می‌کند.
  • فیزیوتراپی: پزشک ارتوپد برای بهبود این عارضه ممکن است روش‌های فیزیوتراپی را برای بیمار تجویز کند. انجام حرکات اصلاحی و تمرین‌های درمانی منجر به از بین رفتن این اختلال در بدن بیمار می‌شود.
  • کورتیکواستروئید: یکی از روش‌های درمانی نوین و موثر برای بهبود بی حس شدن پاها از زانو به پایین، استفاده از تزریق کورتیکواستروئید در مفاصل مختلف بدن است. بسیاری از مشکلات عصبی و عفونت‌های شایع در مفاصل به کمک این روش بهبود پیدا می‌کند.
  • طب سوزنی: بسیاری از روش‌های طب سوزنی باعث بهبود فرآیند حرکتی بیمار و همچنین درمان بی حس شدن پاها از زانو به پایین خواهند شد.
  • جراحی: اگر روش‌های درمانی کم‌تهاجمی برای بهبود اين عارضه اثرات مطلوبی ایجاد نکند، ممکن است پزشک برای بهبود این اختلال، انجام جراحی را برای بیمار در نظر بگیرد.

درمان خانگی برای رفع علت مور مور شدن پا از زانو به پایین

درمان خانگی برای رفع علت مور مور شدن پا از زانو به پایین|مجله طبی

علت بی ‌حس شدن پاها از زانو به پایین با روش‌های مختلفی درمان می‌شود. استفاده از راهکار‌های خانگی یکی از گزینه‌های مناسب برای بهبود این عارضه است. در ادامه به برخی روش‌های درمان خانگی اشاره خواهیم کرد:

  • استراحت کردن مداوم: در مواردی که شدت این عارضه در بدن بیمار افزایش پیدا می‌کند، بهترین روش برای کاهش شدت درد و بهبود این بیماری، استراحت‌کردن مداوم است.
  • گرما درمانی: کمپرس آب گرم یا حرارت دادن عضلات منجر به کاهش فشار عصب بر اندام‌ها و بهبود بی‌حسی در پا می‌شود. سفتی عضلات و درد‌های ناشی از بی‌حسی به کمک این روش درمان خواهد شد.
  • سرما درمانی: سرما درمانی یا استفاده از کمپرس آب سرد، میزان التهاب در عضلات را کاهش می‌دهد و باعث کنترل فشار عصب بر اندام‌ها می‌شود.
  • ماساژ: در مواردی که جریان خون علت مور مور شدن پا از زانو به پایین است، ماساژ درمانی باعث بهبود گردش خون در بدن افراد خواهد شد.
  • ورزش: یوگا و پیلاتس از جمله ورزش‌های موثر برای کاهش اثرات بی‌حسی و مشکلات ناشی از آن است. به کمک انجام ورزش، فرآیند پمپاژ و گردش خون در بدن تقویت می‌شود.
  • خواب کافی: افرادی که از کمبود خواب رنج می‌برند، بیشتر به عارضه بی‌ حس شدن پاها از زانو به پایین مبتلا می‌شوند. خواب کافی باعث از بین رفتن این عارضه در بدن بیماران شده و علائم آن را کاهش می‌دهد. برخی از تمرینات استقامتی همچون پیاده‌روی در کاهش و کنترل این اختلال تاثیرات مطلوبی ایجاد می‌کنند.
  • رژیم غذایی مناسب: کمبود برخی از ویتامین‌های لازم برای بدن باعث بروز این عارضه در بیماران می‌شود. لازم است که افراد علاوه‌بر داشتن تغذیه مناسب، میزان ویتامین B را در بدن خود کنترل کنند. مصرف میوه و ماهی باعث کاهش و کنترل این اختلال خواهد شد.
  • جلوگیری از مصرف الکل: مصرف الکل علاو ‌بر داشتن اثرات منفی بر سلامت جسمانی افراد، علت بی‌ حس شدن پاها از زانو به پایین است.
  • تجهیزات پزشکی: استفاده از کفش‌های طبی و بریس‌های مخصوص باعث کاهش احساس درد و گزگزکردن در ناحیه زانو و بخش‌های مختلف پا می‌شود.
  • نمک اپسوم: یکی از روش‌های موثر برای بهبود جریان خون در بدن بیماران، استفاده از نمک اپسوم است. حمام‌کردن با نمک اپسوم، این عارضه را در بدن بیماران کاهش می‌دهد.

سخن پایانی در مورد علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین

علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین ناشی از عوامل مختلفی است و در بیشتر موارد این عارضه در اثر وجود بیماری‌های جسمانی گوناگون ظاهر می‌شود. افرادی که دچار مشکلات عصبی یا اختلالات جسمانی هستند، بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند. پزشک با بررسی شدت این عارضه، روش‌های درمانی مناسب برای بهبود آن را در نظر می‌گیرد‌. علاوه بر روش‌های درمان تخصصی، بسیاری از راهکار‌های خانگی نیز وجود دارند که باعث کاهش و کنترل این اختلال در بدن افراد می‌شود.

سوالات متداول در مورد علت بی حس شدن پاها از زانو به پایین

1. علت بی ‌حس شدن پاها از زانو به پایین ناشی از چیست؟

بسیاری از مشکلات جسمانی و اختلالات عصبی باعث بروز این عارضه در بدن افراد می‌شود. در اکثر موارد، تحت فشار قرارگرفتن عصب در اندام‌های مختلف موجب ظاهرشدن علائم این اختلال خواهد شد.

2. روش‌های درمانی خانگی بی‌ حس شدن پاها از زانو به پایین به چه صورت است؟

استراحت‌کردن، گرمادرمانی، استفاده از کمپرس آب‌سرد، ورزش و رژیم غذایی مناسب ازجمله روش‌های خانگی برای کنترل این عارضه هستند.

3. درمان مور مور شدن پا از زانو به پایین به روش تخصصی چگونه است؟

پزشک باتوجه به شدت این عارضه، روش‌های دارودرمانی، فیزیوتراپی و جراحی را برای بیمار در نظر می‌گیرد.

4. شایع‌ترین علت بی‌ حس شدن پاها چیست؟

نشستن‌های طولانی مدت و قرار گرفتن پا در وضعیتی ثابت در بسیاری از افراد باعث بروز این عارضه یعنی بی‌حسی پا می‌شود.

5. علت گرفتگی و بی‌حسی پای راست چیست؟

بی‌حسی در هر دو پا علتی مشابه دارد اما اگر این عارضه تنها در یک بخش از بدن بروز کند، نشانه مشکلاتی مانند ضربه و… در آن سمت خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *