وبلاگ, گردن

گردن درد عصبی چیست؟ + علائم، روش های تشخیص و درمان

گردن درد عصبی چیست| مجله طبی

آیا از رابطه اعصاب و درد د رنواحی مختلف بدن آگاهی دارید؟ آیا می‌دانید علت گردن درد عصبی چیست؟ مشکل اعصاب در گردن است یا استرس زیاد؟ در جواب باید گفت که آسیب عصبی و استرس و اضطراب زیاد منجر به درد می‌شود. البته در اغلب موارد استرس منجر به تشدید دردهای عصبی و عضلانی می‌شود. اگر علائم خاصی در ناحیه گردن خود دارید یا دچار بی حسی دست و شانه و احساس ضعف در شانه می‌شود این مطلب از مجله طبی را بخوانید.

از کجا بفهمیم گردن درد ما عصبی است؟

گردنتان درد می‌کند و تکان دادن سر آزاردهنده است. به این فکر می‌کنید که شاید دلیلش خوابیدن در وضعیت نامناسب است، یا اینکه فعالیت‌هایی که طی روز انجام داده‌اید باعث بروز این مشکل شده است. بیایید با هم به ریشه این درد واقعی در گردن شما پی ببریم. وقتی گردن درد می‌کند، ممکن است در حرکت دادن آن، به خصوص به یک طرف، مشکل داشته باشید. بسیاری از افراد این حالت را تحت عنوان سفتی گردن نیز توصیف می‌کنند.

درست است که گردن درد می‌تواند علل مختلفی داشته باشد، اما اگر درد گردن با اعصاب مرتبط باشد، به عنوان مثال اسپاسم عضلانی روی عصب فشار بیاورد یا بیرون‌زدگی دیسک باعث تحت فشار قرار گرفتن عصب شود، در بازو، دست یا سایر نقاط بدن بی حسی، احساس گزگز یا ضعف خواهید داشت. پس اگر چنانچه این علائم را داشتید، باید به گردن درد عصبی شک کنید.

گردن و ارتباط آن با درد و بی حسی دست

در بالای ستون فقرات، هفت استخوان کوچک یا همان مهره وجود دارد که این مهره‌ها از پایین جمجمه تا شانه‌ها کشیده می‌شوند. این هفت مهره، ستون فقرات گردن یا همان مهره‌های گردن را تشکیل می‌دهند. شاخه‌های عصبی از نخاع خارج شده و به واسطه سوراخ‌های کوچکی که فورامن نام دارند، عبور می‌کنند. چنانچه اعصاب تحریک شده یا تحت فشار قرار گیرند، سبب بروز گردن درد شده و همچنین درد، بی حسی یا گزگز در بازو و سمت راست بدن را ایجاد می‌کنند.

علت اصلی گردن درد عصبی چیست؟

علت گردن درد عصبی در اغلب موارد رادیکولوپاتی است|مجله طبی

بر اساس مطالعه‌ای معتبر که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، مهم‌ترین علت فشار عصب گردنی (رادیکولوپاتی گردنی)، تحلیل رفتن دیسک‌های بین مهره‌ای به دلیل افزایش سن اعلام شد. هنگامی که دیسک‌ها تحلیل رفته باشد، ارتفاع آن‌ها کاهش یافته و فورامن که بین مهره‌های گردن قرار دارد، تنگ می‌شود.

تحلیل رفتن دیسک‌ها، فشار اضافی بین دیسک‌ها و ریشه‌های عصبی وارد می‌کند که این فرایند منجر به گردن درد عصبی خواهد شد. شایع‌ترین ریشه عصبی که به این ترتیب تحت تاثیر قرار می‌گیرد، ریشه عصبی C7 است و پس از آن ریشه‌های عصبی C6 و C8 هستند. از دیگر علت گردن درد عصبی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • بلند کردن مکرر اجسام سنگین
  • شیرجه زدن در استخر و آب
  • استفاده از وسایلی که در حین رانندگی لرزش دارند
  • بازی گلف

در سال 1994 نیز تحقیقاتی در این زمینه انجام شد که نشان داد افراد 50 الی 54 ساله، نسبت به سایر افراد بیشتر در معرض ابتلا به گردن درد عصبی هستند. همچنین این تحقیقات حاکی از آن بود که بروز این عارضه در مردان بیشتر از زنان است. 

علائم گردن درد عصبی چیست؟

علائم گردن درد عصبی چیست|مجله طبی

فشار عصب گردن که با اصطلاح پزشکی رادیکولوپاتی گردنی (Cervical Radiculopathy) نیز شناخته می‌شود، علائم مختلفی را که منتسب به علائم گردن درد عصبی است را ایجاد می‌کند. در ادامه با این علائم آشنا خواهید شد:

درد گردن از شایع‌ترین علائم گردن درد عصبی

درد گردن در تمامی حالات از گردن درد، شایع است و در دردهای عصبی نیز به همین ترتیب نمود پیدا خواهد کرد. دردهای عصبی گردن تیرکشنده، سوزش آور و همراه با احساس کوفتگی درد گردن هستند. ضمن آنکه دردهای عصبی گردن دردهایی مبهم هستند که به تدریج بدتر خواهند شد. این درد با سفتی یا اسپاسم عضلانی نیز همراه هستند.

بی حسی در دست و بازو از علائم گردن درد عصبی

یکی از نشانه‌های گردن درد عصبی، بی حسی دست و بازو است. هنگامی که عصب گردن تحریک شود، احساس سوزن سوزن شدن در دست و بازو خواهید داشت که این می‌تواند با بی‌حسی در این نواحی نیز همراه شود.

احساس ضعف در شانه‌ها با گردن درد عصبی

چنانچه با گردن درد عصبی دست و پنجه نرم می‌کنید، احتمالا در شانه‌های خود احساس ضعف خواهید کرد. ضعف در شانه‌ها اغلب با بلند کردن اجسام و انجام فعالیت‌های روزمره بیشتر خواهد شد. هنگامی که فشار روی ریشه‌های عصبی گردن زیاد شود، ضعف در شانه‌ها بیشتر خواهد شد. این ریشه‌ها، شاخه‌هایی از نخاع بوده که به مهره‌ها رسیده و از آنجام به اندام‌های بدن و عضلات پیام‌های عصبی ارسال می‌کند. در صورتی که این اعصاب تحت فشار باشند، در نواحی شانه احساس ضعف می‌کنید.

مشکل در حرکت دادن سر یا بازو

هنگامی که گردن درد شما عصبی باشد، در حرکت دادن سر یا بازو مشکل خواهید داشت. همان‌طور که در بالا اشاره شد، در گردن دردهای عصبی، فشار روی اعصاب زیاد بوده و پیام‌های عصبی به درستی به اندام‎‎‌هایی نظیر سر یا بازو مخابره نخواهند شد. به همین ترتیب در حرکت دادن این نواحی دچار مشکل می‌شوید.

روش‌های تشخیص گردن درد عصبی چیست؟

آگاهی از علائم گردن درد عصبی به شما می‌کند تا بتوانید این نوع از درد را به راحتی تشخیص دهید. اما روش‌هایی برای تشخیص گردن درد عصبی وجود دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

بررسی علائم از ابتدایی‌ترین روش‌های تشخیص گردن درد عصبی

برای تشخیص درد عصبی گردن، در ابتدا پزشک از شما سوالاتی می‌پرسد. این سوالات می‌تواند این موارد را شامل شود که چه مدت است علائم را تجربه می‌کنید، شدت علائم چقدر است و چه عواملی باعث بهتر یا بدتر شدن درد می‌شود.

معاینه فیزیکی برای تشخیص گردن درد عصبی

پزشک با انجام معاینه پزشکی، می‌تواند علت گردن درد عصبی چیست شما را تشخیص دهد. با معاینه، گردن، شانه، بازوها و دست‌ها و همچنین دنبال کردن علائمی از ضعف، درد، حساسیت و محدودیت حرکتی در نواحی، پزشک به گردن درد عصبی پی خواهد برد. این موارد تشخیصی به کمک روش‌های حرکتی خاصی که از سوی پزشک درخواست می‌شود، ارائه خواهد شد.

آزمایشات مختلف به منظور تشخیص گردن دردهای عصبی

در برخی از موارد، برای تشخیص عصب تحت فشار، آزمایش‌های مختلفی تجویز می‌شود. در ادامه لیستی از این آزمایش‌ها را در اختیارتان قرار می‌دهیم:

  • تست اسپورلینگ (Spurling test): در این تست، هنگامی که سر شما به سمتی که درد دارد چرخیده است، پزشک آرام سرتا را به پایین متمایل می‌کند. به کمک این تست می‌توان عصب تحت فشار را شناسایی کرد. البته این روش به تنهایی برای تشخیص گردن درد عصبی کفایت نمی‌کند.
  • عکسبرداری با اشعه ایکس (X-ray): گرفتن عکس رادیولوژی از مهره‌های گردن می‌تواند وضعیت مهره‌های گردن و همچنین باریک شدن فورامن (سوراخ‌های خروج عصب از ستون فقرات) را نشان دهد.
  • سی‌تی اسکن (CT scan): سی‌تی اسکن نسبت به اشعه ایکس، جزئیات بیشتر از استخوان‌ها در ناحیه گردن را نمایان می‌سازد. به این ترتیب پزشک اطلاعات بیشتری را از وضعیت فشارهای این نواحی به دست خواهد آورد.
  • تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): ام‌آر‌آی بیشترین جزئیات نسبت به سایر روش‌های عکس برداری از وضعیت مهره‌ها، اعصاب و همچنین بافت‌های نرم اطراف را در اختیار پزشک قرار می‌دهد. در این روش فشار روی عصب گردن و بیرون زدگی دیسک نیز مشخص خواهد شد.
  • نوار عصب و عضله (EMG): در این تست، میزان فعالیت الکتریکی اعصاب و عضلات بررسی خواهد شد. الکترودهایی به سطح پوست و درون عضلات فرستاده می‌شوند تا بتوانند فعالیت‌های الکتریکی را ثبت کنند. به این ترتیب عصبی که تحت فشار بوده و میزان آسیب دیدگی آن مشخص خواهد شد.

با انجام یک یا ترکیبی از دو یا سه نمونه از این روش‌های تشخیصی می‌توان به علت اصلی گردن درد عصبی چیست پی برد.

بهترین روش‌های درمان گردن درد عصبی چیست؟

درمان گردن درد عصبی با گردنبند طبی|مجله طبی

بر اساس توصیه‌های آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا (AAOS)، درد گردن ناشی از تحت فشار بودن عصب، در برخی از افراد پس از گذشت چند روز تا چند هفته به خودی خود برطرف خواهد شد. اما چنانچه این مشکل مرتفع نشود، می‌توان از روش‌های غیر جراحی یا جراحی استفاده کرد. در ادامه به بهترین روش‌های درمان گردن درد عصبی اشاره می‌کنیم:

  • بی‌حرکت کردن گردن: استفاده از گردن بند طبی نرم دامنه حرکت گردن را محدود کرده و به این ترتیب تحریک ریشه عصبی کمتر می‌شود. همین امر به بهبود درد گردن کمک می‌کند.
  • فیزیوتراپی: از بهترین روش‌های درمان گردن درد عصبی، فیزیوتراپی است. این تمرینات با هدف تقویت و کشش عضلات گردن صورت می‌گیرند که انعطاف پذیری آن‌ها را بهبود می‌بخشد.
  • دارو درمانی: استفاده از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، کورتیکواستروئیدها و تزریق استروئید به کاهش تورم و التهاب اعصاب گردن کمک می‌کنند.
  • جراحی: آخرین روش درمان گردن درد عصبی، انجام عمل جراحی است. البته نوع عمل با توجه به علت فشار گردن متفاوت خواهد بود. هدف از جراحی، کاهش فشار بر اعصاب آسیب دیده و تحت فشار در ستون فقرات گردنی است.
  • درمان‌های خانگی: استراحت کردن، استفاده از کمپرس سرد و گرم، ماساژ، یوگا و استفاده از وسایل برای کشش گردن به کاهش فشار بر اعصاب گردن کمک می‌کنند.

گردن دردهای عصبی می‌توانند انجام فعالیت‌های روزمره را با مشکل مواجه کرده و درد طاقت فرسایی ایجاد کنند. به همین دلیل لازم است که در صورت بروز علائم تشدید شونده، به سرعت به پزشک مراجعه کرده تا روند درمانی از سر گرفته شود.

سوالات متداول درباره گردن درد عصبی چیست؟

1- چگونه درد عصبی گردن را متوقف کنیم؟

استفاده از گردنبند طبی، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، کمپرس سرد و گرم، ماساژ درمانی و جراحی از روش‌های درمان گردن درد عصبی هستند.

2- گردن درد عصبی چگونه است؟

گردن درد عصبی با درد، گزگز شدن و بی حسی در شانه، دست، گردن و بازوها همراه است.

3- آیا گردن درد عصبی مشکلی جدی است؟

در موارد نادر، درد گردن یک فوریت پزشکی محسوب می‌شود. چنانچه درد گردن با بی‌اختیاری در دفع مدفوع یا ادرار همراه شود، باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *